top of page
  • Foto van schrijverThe Taste Company

Don Giovanni Bianco

10 Jaar oude echte balsamico


  • Variëteit: 100% Lambrusco + witte wijnazijn

  • Herkomst: Italië, Modena

  • Min. zuurtegraad: 6%

  • Verpakking: standaard: 250ml glas

  • Gebruik: koude en warme toepassingen


De witte balsamico bestaat nog niet zo lang als de donkere. Doordat de donkere balsamico niet altijd een positief kleureffect heeft op bepaalde gerechten (denk maar aan zalm en balsamico, een perfecte smaakcombinatie, niet altijd een perfecte kleurcombinatie) zijn ze bij de witte terechtgekomen. Hij wordt gemaakt van dezelfde druiven en toch heeft hij een andere kleur. Dit komt door de "mosttechniek". De most, dat zijn de druiven die worden ingekookt, het sap dat men bekomt na dit proces is de most. Bij donkere balsamico wordt deze lang ingekookt. Hij wordt als het ware gekarameliseerd. Vandaar de donkere kleur. Bij witte balsamico wordt de most snel ingekookt en heb je geen tot weinig verkleuring.


De ingedikte most en wijnazijn rijpen op open vaten van verschillende houtsoorten. Gedurende het rijpingsproces treedt natuurlijke verdamping op en wordt het vocht geabsorbeerd door de vaten. Eén jaar later giet men de balsamico over in een kleiner vat en voegt men balsamico van een jonger vat toe. Dit heet een "travesie". Hoe ouder de balsamico des te zachter, zoeter en dikker van structuur. De exacte leeftijd is altijd een ongeveer bepaling, omwille van de toevoeging uit jongere vaten. Kan onmiddellijk gebotteld worden. In tegenstelling tot de donkere balsamico speelt de "aging" geen zo een grote rol. De witte balsamico is meetal enkele jaren oud.

“PAST PERFECT BIJ: Vis, Vlees, Kaas, Desserts, fruit, vinaigrette, afwerking van gerechten...

Hoe herken je een echte balsamico

Een balsamico bevat 2 ingrediënten. Kijk eens bij de ingrediënten, daar mag op vermeld staan: most (dat zijn de ingekookt lambrusco druiven), witte wijnazijn en eventueel natuurlijke sulfieten. Wat mag daar niet op staan: Caramel, kleurstof, E3... of E5... Dit is helaas geen echte balsamico.79 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page