top of page
  • Foto van schrijverThe Taste Company

Don Giovanni 30 botti

30 jaar oude condimento


  • Variëteit: 100% Lambrusco

  • Herkomst: Italië, Modena

  • Min. zuurtegraad: 6%

  • Verpakking: 100ml glas

  • Gebruik: koude en warme toepassingen


Het verschil tussen balsamico en condimento is simpel. Een balsamico bevat 2 ingrediënten, namelijk most en witte wijnazijn terwijl condimento slecht 1 ingrediënt bevat, pure most. Door het missen van de pure azijn is condimento eerder zoet. De ingedikte most (most is het resultaat van het inkoken en karameliseren van de druiven) rijpt op open vaten van verschillende houtsoorten. Gedurende het rijpingsproces treedt natuurlijke verdamping op en wordt het vocht geabsorbeerd door de vaten. Om het jaar jaar later giet men de condimento over in een kleiner vat en voegt men condimento van een jonger vat toe. Dat heet een travesie. Hoe ouder de condimento, hoe zachter en zoeter en hoe dikker van structuur. Botteling pas vanaf 5 jaar. Hoe ouder, hoe duurder.“In tegenstelling tot balsamico bevat een condimento geen wijnazijn en is dus zoeter"

Een complexe azijn is een absolute meerwaarde voor een gerecht.


Goed om weten

* Condimento bevat geen caramel, kleurstof of E nummers. Dit mag niet op het etiket staan! Dit is geen echte balsamico!


Hoe herken je de leeftijd

Europa heeft op een bepaald moment besloten om geen leeftijd meer op producten te plaatsen waar geen alcohol in zit. Dit is natuurlijk nefast voor de condimento waar de leeftijd wel een belangrijke rol speelt. Op de fles staat naar gelang 6,10,12,15 of 30 botti. Botti is italiaans voor vat en het aantal vaten is hierbij gelijk aan de leeftijd. Dus 6 botti is 6 jaar.


Hoe herken je een echte condimento

Een condimento bevat 1 ingrediënt. Kijk eens bij de ingrediënten op de achterkant van de fles, daar mag op vermeld staan: most (dat zijn de ingekookt lambrusco druiven) en eventueel natuurlijke sulfieten. Wat mag daar niet op staan: Caramel, kleurstof, E3... of E5... Dit is helaas geen echte balsamico.

5 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page