top of page
  • Foto van schrijverThe Taste Company

Miraval

Bijgewerkt op: 5 feb.

Brad Pitt & Marc Perrin, alias Miraval.


  • Wat hebben Miraval, Brad Pitt, Pink Floyd, de paus, Château de Beaucastel en Louis XIV met elkaar gemeen?


Op het eerste gezicht lijkt het onmogelijk of op zijn minst vreemd, maar we proberen het duidelijk te maken. Château Miraval is sinds 2011 eigendom van Brad Pitt. De productie van wijn en olijfolie op Domaine Miraval is een samenwerking tussen Brad Pitt, als eigenaar van het landgoed, en Marc Perrin, wijnmaker op Château de Beaucastel. Ze werken samen in een zeer hecht partnerschap. Een huwelijk tussen 2 grote families en dus een samenwerking tussen Château Miraval en Château Beaucastel. 2 wijndomeinen met een prachtige geschiedenis.


Château Miraval :

Voordat het domein toebehoorde aan de familie Pitt, was het sinds 1977 in het bezit van een zekere Jacques Loussier. De man was een gerenommeerde Franse jazzpianist. Hij richtte een muziekstudio op in het kasteel. Studio de Miraval. Aanvankelijk voor eigen gebruik, stelde hij de studio later open voor andere artiesten. Pink Floyd nam er in 1979 een deel van hun iconische album "the wall" op. Andere artiesten? The Cure, AC/DC, Sade, Sting, The Cranberries, Judas Priest, Chris Rea, Rammstein, Muse, Courtney Love... allen vonden ze hun weg naar de Studio de Miraval.


“Pink Floyd nam er een deel van hun iconische album "the wall" op."

Het landgoed is niet open voor het publiek, maar er wordt gefluisterd dat het de bedoeling is om het landgoed en de studio in de toekomst weer open te stellen voor artiesten en kunstenaars. Intussen is dit ook gebeurd.


Château de Beaucastel:

Château Beaucastel is misschien wel een van de meest prestigieuze wijndomeinen in de Rhône. Het dateert van ver voor Lodewijk XIV, maar juist in die tijd werd het groots. Château Beaucastel was een van de jachtdomeinen van Louis XIV. Zijn vriend en jachtopziener, Pierre de Beaucastel, was verantwoordelijk voor de jacht en het entertainment tijdens zijn bezoeken. Er was echter een klein probleem: Pierre was protestant en dat lag nogal ongemakkelijk bij de geestelijkheid en, bij uitbreiding, bij de paus in het nabijgelegen Avignon. In die tijd waren de geestelijken de ogen en oren van de koning en dus erg belangrijk. Lodewijk XIV bekeerde Pierre tot het katholicisme. In ruil daarvoor werd hij onder andere eigenaar van het landgoed. Dit landgoed, anno 2022, is nog precies hetzelfde als in de 17e eeuw.


“Voor velen zijn de wijnen van Château de Beaucastel de beste die de Rhône te bieden heeft."

Enkele generaties later werd het domein eigendom van Pierre Tramier (1909), die het vervolgens schonk aan zijn schoonzoon, Pierre Perrin, een man van de wetenschap die Beaucastel zijn ontwikkeling gaf. Zijn zoon, Jacques Perrin, zette de inspanningen van zijn vader voort en onder zijn bewind kregen de wijnen hun adelsbrieven. Vandaag wordt de fakkel gedragen door Jean-Pierre en François Perrin en hun kinderen Marc (hier komt hij), Pierre, Thomas, Cécile, Matthieu en César (de 5e generatie).


Wist je dat:

Miraval rosé, côtes de provence 2013 door het beroemde tijdschrift Wine Spectator werd uitgeroepen tot beste rosé ter wereld?

275 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

O'med

Mestral

Comments


bottom of page