top of page
  • Foto van schrijverThe Taste Company

Pujje Helios

Goddelijke olijfolie


  • Rassen: Ogliarona Salentina van eeuwenoude bomen

  • Herkomst: Italië, Puglia Tarantina

  • Pluk: Vroege handgepkamde olijven

  • Soort olie: extra vierge met een zuurtegraad van 0,1%

  • Verpakking: standaard: 500ml glas

  • Gebruik: koude toepassingen


Diep goud geel.


“PAST PERFECT BIJ: wit vlees, groene groenten zowel gekookt, gesteamd of rauw. Lekker in cakes en met ijs...

Helios, god van de zon, zoon van titanen Theia en Hyperion en broer van Selene, de maan. Elke ochtend stak hij vanuit het oosten de lucht over, rijdend in de gouden strijdwagen van de zon, getrokken door vier paarden die vuur uit hun neusgaten gooiden en 's avonds stortte hij zich in West op het eiland Trinacria. De legende gaat dat hij zeven kuddes runderen bezat, die de zeven dagen van de week vertegenwoordigden, en zeven kuddes schapen, die de zeven nachten vertegenwoordigden. Zo versterkt, creëert, beschermt en geneest Helios Olijfolie. De god van licht en warmte vertegenwoordigt de pure smaak van de heldere monovarietal Helios.


Je ruikt het fruitge uit de groene olijf. er volgen aangename geuren van fruit en kruiden zoals banaan, gras, amandel en rijpe tomaat. De olie is zeer fijn en vloeibaar in de mond. Je smaakt pepertoetsen van groene en zarte peper en een aangenaam bittertje dat doet denken aan radijs en gele peper. Nadien krijg je toetsen van pijnboompitten.


Deze olie is een specialleke. Dit is olie afkomstig van bomen die meer dan een eeuw oud zijn. De reden hiervoor is dat oudere bomen betere en subtielere vruchten afgeven, helaas ook minder vruchten dan jongere bomen en met procentueel minder olie per olijf. Deze bomen bevinden zich om te beginnen niet op eenzelfde plaats en de pluk hiervan is zeer tijdrovend. Een veel voorkomende manier van plukken is via een arm die aan een tractor is vastgemaakt. Men maakt de arm vast rond de boom, schudden maar en de olijven vallen in netten. Bij eeuwenoude bomen lukt dit niet. De stam is te dik. Hier komt dus kamwerk aan te pas. Een kleine rekensom leert ons dat een goede plukker/kammer 100€ kost per dag. Hij plukt tussen de 7 en de 9 liter per dag. We spreken hier over een soort prestigeproject omdat de totale opbrengst in volume zeer beperkt is (zoveel oude bomen zijn er nu ook weer niet). Reken daarbij nog eens het volledige productieproces, het bottelen, de marketing, de logistiek, onderhoud boom en goedkeuringen. Akkoord, andere olijfolies hebben die vaste kosten ook, maar als je die vaste kost kan verdelen bij grote volumes of kleine volumes dan maakt dit echt wel een verschil. Maaaar... Het resultaat is goddelijk.


Goed om weten

Puglia, de streek in de hiel van de laars, is gekend voor de beste olijfolie uit Italië. Prijzen zijn hem niet vreemd. O.a. 2x goud op de prestigieuze beurs van L.A. en 2x goud op de "world olive oil competition" in New-York...
98 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Σχόλια


bottom of page