The Taste Company

Fabriekstraat 1, 8870 Ardooie

Gepassioneerd door olijfolie, balsamico en azijn.

Meer weten?

 

© 2019 by The taste Company

Nieuwsbrief
  • White Facebook Icon
  • The Taste Company

Extra vierge olijfolie, bakken en braden, mag dit?

Bijgewerkt: 27 mei 2019

Ja, ja en nog eens ja...


  • 185 tot 210 °C

  • De kwaliteit van het ingrediënt speelt ook een rol

Mag je olijfolie opwarmen of niet… De vraag die bij iedere Taste It maar terugkomt. Misschien moet je je eens afvragen waarom ze in het alom geroemde (en door Unesco als werelderfgoed erkende) mediterraans dieet wel in olijfolie bakken? De korte uitleg? Extra vierge olijfolie mag je opwarmen tot 185 tot 210 graden. Het rookpunt van olijfolie ligt veel hoger dan boter. Kort door de bocht, hoe lager de vrije vetzuren (voor extra vierge onder 0,8%), hoe hoger de temperatuur, Eigenlijk, en dit geldt voor iedere olie, hoe hoger de enkelvoudige onverzadigde vetten, hoe hoger de temperatuur en olijfolie heeft daar heel veel van. Als je weet dat we meestal frituren op 180°C… dan is de conclusie dat je mag frituren in een goed gemaakte olijfolie. De olie kan zelfs tot 14x worden opgewarmd. Meer nog, olijfolie heeft als gave dat het een coating vormt rond het voedsel in tegenstelling tot andere vetten die indringen in het voedsel. Dit zorgt voor minder gebruik van olie en het houdt het voedsel sappig.  


“Een goede olijfolie zit vol vitamines en ant-oxidanten, deze zitten niet in de goedkope olies. "

Waarom denkt men dat olijfolie niet heet mag worden? Dit heeft te maken met de geschiedenis. Vroeger werd er minder zuiver geperst en gefilterd. Daarbij kwamen kleine stukjes olijf in de olie terecht en net deze verbranden op een lagere temperatuur. Dus, bak nooit in een ongefilterde olie. Het is wel zo dat de aroma’s van de olie vervliegen vanaf 28 graden. Je hebt dus smaakverlies bij het opwarmen. Velen redeneren dan dat de olie goedkoop / gerafineerd mag zijn om te bakken. Pas daar mee op. Een goede olijfolie zit vol vitamines en ant-oxidanten, deze zitten niet in de goedkope olies. Dus, als de gezondheid je lief is, neem dan een goede olie. Laatst werd in Spanje aangetoond dat groenten (vol anti-oxidanten) gebakken in goede olijfolie (vol anti-oxidanten) elkaar naar een hoger niveau tillen. 1 + 1 is geen 2 maar 3. Neem om te bakken een zachte olijfolie. (arbequina olijven geven meestal een zachte olie). Je wil namelijk niet dat je kipfilet naar olijven smaakt. Vandaar een zachte. In arachide mag je nog hoger gaan dan in olijfolie, maar deze olie bevalt niet de gezondheidsvoordelen van olijfolie. Oh ja, als er op het etiket staat, niet geschikt voor bakken en braden, dan is het waarschijnlijk geen olijfolie maar eerder een gemengd product.


Goed om weten

Extra vierge olijfolie zet tot 50% meer uit dan geraffineerde olie die zelfs samentrekt.… Je hebt dus veel minder nodig.

58 keer bekeken