top of page
  • Foto van schrijverThe Taste Company

Extra vierge olijfolie, bakken en braden, mag dit?

Bijgewerkt op: 28 apr. 2020

Ja, ja en nog eens ja...


  • 185 tot 210 °C

  • De kwaliteit van het ingrediënt speelt ook een rol


Mag je olijfolie opwarmen of niet… De vraag die bij iedere Taste It maar terugkomt. Misschien moet je je eens afvragen waarom ze in het alom geroemde (en door Unesco als werelderfgoed erkende) mediterraans dieet wel in olijfolie bakken? De korte uitleg? Extra vierge olijfolie mag je opwarmen van 185 tot 210 graden. Het rookpunt van olijfolie ligt veel hoger dan boter. Hoe weet je nu of een olie geschikt is om te bakken? Eigenlijk, en dit geldt voor iedere olie, hoe hoger de enkelvoudige onverzadigde vetten, hoe hoger de temperatuur en olijfolie heeft daar heel veel van. De enkelvoudige onverzadigde vetten zorgen voor een stabiele olie en stabiele olies verdragen een hoge temperatuur. Als je weet dat we meestal frituren op 180°C… dan is de conclusie dat je mag frituren in een goed gemaakte olijfolie. De olie kan zelfs tot 14x worden opgewarmd. Meer nog, olijfolie heeft als gave dat het een coating vormt rond het voedsel in tegenstelling tot andere vetten die indringen in het voedsel. Dit zorgt voor minder gebruik van olie en het houdt het voedsel sappig.  


“Een goede olijfolie zit vol vitamines en antioxidanten, deze zitten niet in de goedkope olies. "

Waarom denkt men dat olijfolie niet heet mag worden? Dit heeft te maken met de geschiedenis. Vroeger werd er minder zuiver geperst en gefilterd. Daarbij kwamen kleine stukjes olijf in de olie terecht en net deze verbranden op een lagere temperatuur. Dus, bak nooit in een ongefilterde olie. Het is wel zo dat de aroma’s van de olie vervliegen vanaf 28 graden. Je hebt dus smaakverlies bij het opwarmen. Velen redeneren dan dat de olie goedkoop / gerafineerd mag zijn om te bakken. Pas daar mee op. Een goede olijfolie zit vol vitamines en ant-oxidanten, deze zitten niet in de goedkope olies. Dus, als de gezondheid je lief is, neem dan een goede olie. Laatst werd in Spanje aangetoond dat groenten (vol anti-oxidanten) gebakken in goede olijfolie (vol anti-oxidanten) elkaar naar een hoger niveau tillen. 1 + 1 is geen 2 maar 3. Neem om te bakken een zachte olijfolie. (arbequina olijven geven meestal een zachte olie). Je wil namelijk niet dat je kipfilet naar olijven smaakt. Vandaar een zachte. In arachide mag je nog hoger gaan dan in olijfolie, maar deze olie bevalt niet de gezondheidsvoordelen van olijfolie. Oh ja, als er op het etiket staat, niet geschikt voor bakken en braden, dan is het waarschijnlijk geen olijfolie maar eerder een gemengd product.


Goed om weten

Extra vierge olijfolie zet tot 50% meer uit dan geraffineerde olie die zelfs samentrekt.… Je hebt dus veel minder nodig.

1.329 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page