top of page
  • Foto van schrijverThe Taste Company

Extra vierge olijfolie, beter bakken in een duurdere?

Bijgewerkt op: 16 apr. 2020

Dit is geen meerwaarde


  • De aroma's vervliegen te snel

  • Wel geen fan van geraffineerde


Nee, maar je kan het wel! De aroma’s van de olijfolie vervliegen boven de 27°C. (zie: Extra vierge olijfolie, wat is dat?). Dus alle aroma’s vervliegen snel natuurlijk in een pan. Vandaar dat het zonde is om in een olijfolie van de vroege pluk te bakken (zie:.Extra vierge olijfolie, dure en goedkope.) Vergelijk het met een coq-au-vin, je kan die bereiden met een Chateau Petrus, dat zal zeker niet slecht zijn maar je doet het niet. Maar je kapt er ook geen super goedkope wijn in. Dit is wat mij betreft ook zo met olijfolie.

“De technieken van de moderne persen zijn veel sneller en puurder "

Bepaalde mensen zullen redeneren dat je dan beter een geraffineerde olie gebruikt maar daar ben ik het niet mee eens. Die geraffineerde olies bezitten niet de gezonde eigenschappen van een extra vierge olie. Akkoord, je kan iets hoger gaan in temperatuur, maar je kan al tot 210°C met een goede extra vierge. Daartegenover staat dat olijfolie dat zuivere olijfolie 50% meer uitzet, geraffineerde olie trekt samen… Je hebt dus minder nodig. De kwaliteit van die geraffineerde olies is trouwens zeer moeilijk te controleren. Meer nog in Italië vallen deze raffinaderijen niet onder het toezicht van de plaatselijke voedselagentschappen. Need I say more?


Goed om weten

Laatst werd in Spanje aangetoond dat groenten (vol anti-oxidanten) gebakken in goede olijfolie (vol anti-oxidanten) elkaar naar een hoger niveau tillen. 1 + 1 is geen 2 maar 3. Nog een reden om een extra vierge te gebruiken. Oh ja, als er op een fles staat dat deze niet geschikt is om te bakken en te braden, dan is het waarschijnlijk geen olijfolie…

52 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page