Nieuwe olijven en super-high-density oogst.
Resistentere olijven
Super-High-Density (SHD)
Alhoewel er door de nieuwe technieken meer extra vierge olijfolie is dan vroeger (betere perstechnieken en temperatuurcontrole) is er door de toename van het gebruik van extra vierge olijfolie in de Noordelijke landen (cijfers in 2012 spraken van een verdrievoudiging) en elders in de wereld nu procentueel minder goeie extra vierge olijfolie dan voordien. En de vraag neemt enkel maar toe. Neem daarbij de problemen met de olijfvlieg en de olijfboompest en je weet dat de sector met zijn eigen problemen te kampen heeft.
“De Super-High-Density moet een antwoord bieden op de hoge oogst-kost en heeft als doel goede olijfolies goedkoper te maken "
Als we deze problemen op een correcte manier willen aanpakken en niet willen vervallen in
gesjoemel dan komen volgende methodes in zicht. Het kweken van nieuwe, resistentere olijfsoorten en de Super-High-Density oogst methode. Wetenschappers zijn al enkele jaren bezig met het kweken van nieuwe olijven door middel van kruising. De uitdaging is om olijven te kweken die resistenter zijn tegen ziektes en die procentueel meer olie bevatten. Verschillende universiteiten in het Zuiden zetten hier hard op in. Daarnaast is er het Super-High-Density systeem. Deze methode komt vooral voor in de nieuwe olijfolielanden zoals Australie en de USA. De Super-High-Density moet een antwoord bieden op de hoge oogst-kost en heeft als doel goede olijfolies goedkoper te maken. Het is een systeem van olijventeelt waarbij meestal 700 tot 900 bomen op de hectare worden geplant (soms tot 2000 bomen), in heggen zoals rijgewassen.(zie foto hierboven) De olijven worden geplukt door grote, over-the-row oogstmachines. (Traditionele olijfgaarden, die met de hand worden geplukt of met eenvoudigere schud- of kaminrichtingen, bevatten ongeveer 100 bomen per hectare, terwijl bosjes met een gemiddelde dichtheid tussen de 200 en 400 bomen per hectare bevatten.) Momenteel zijn slechts enkele olijventeeltvariëteiten compatibel met het SHD-model, dus het assortiment oliën dat op deze manier kan worden gemaakt is beperkt. Zoals altijd zijn er bij nieuwe inzichten pro's en contra's. Critici suggereren ook dat de uitgebreide irrigatie en meststoffen die in SHD worden gebruikt en het geweld van het mechanische oogstsysteem zelf de oliekwaliteit kunnen schaden. Echter, na de hoge initiële kosten die nodig zijn om een SHD-boomgaard op te zetten, worden de oogsten snel vergeleken met die in traditionele boomgaarden. Niettegenstaande die over-the-row-oogstmachines nog altijd heel duur zijn verlaagt de SHD de oogstkosten gevoelig en reduceert dit de tijd tussen plukken en persen. Wat men nog niet weet is wanneer deze bomen na verloop van tijd gerooid zullen moeten worden omdat ze te veel boom worden en te weinig struik blijven. Dit tijdsbestek zal uiteraard een grote impakt hebben op het kostenplaatje.
Goed om weten
De grote kost van de olijfolie is de pluk en daar zoeken ze oplossingen voor.
Comments