top of page
  • Foto van schrijverThe Taste Company

Extra vierge olijfolie, vroege en late pluk

Bijgewerkt op: 22 apr. 2020

Of dure en goedkope...


  • Vroege pluk, fijnere olie, eind oktober begin november wordt geplukt

  • Late pluk, bakken en braden, wordt geplukt in januari het jaar later


Hoe komt dit toch, je bent in een delicatessenaak en er staat olijfolie voor uw neus, kostprijs +-10€ voor een halve liter. Op het label staat extra vierge. Daarnaast staat een tweede extra vierge olijfolie en deze kost soms tot 30€ voor een halve liter. Wat is hier het verschil? Wel die ene is een vroege pluk, de andere een late pluk. In feite kunnen we over olijfolie praten zoals over wijn. Alles heeft zijn invloed. De samenstelling van de grond, het ras, al dan niet een zeeklimaat, het aantal uren zon, de hoogte waarop de bomen staan, de leeftijd van de bomen… Maar er zijn 2 verschillen. 1, Er bestaan geen groene en geen zwarte olijven zoals er witte en blauwe druiven bestaan, los van de rassen. Iedere olijf start groen en eindigt zwart. Dit is een rijpingsproces. Een leuk wist-je-datje waar je verder geen rekening moet mee houden. 2, veel belangrijker, binnen de olijfoliewereld heb je de keuze tussen een vroege pluk of een late pluk. Een vroege pluk vindt normaal plaats eind oktober begin november (jaarlijks verschillen en afhankelijk van het weer en de streek) een late pluk vindt plaats in januari van het daaropvolgende jaar. Een vroege pluk is een fijnere olie, liefst te gebruiken in de koude keuken. Voor een vroege pluk heb je 10,15 tot soms 20 kilo (jaarlijks verschillen en afhankelijk van het jaar en de streek) nodig voor een liter olie, we plukken hier een olijf waar nog niet zoveel olie in zit en dus hebben we meer olijven nodig.

“De prijs bepaalt of je met een vroege of een late pluk te maken hebt"

Voor een late pluk heb je ongeveer tussen de 3 en de 6 kilo olijven nodig. Deze zijn, wat mij betreft, geschikt voor dagelijks gebruik en bakken en braden. Helaas, ook dit staat niet op het etiket. Hoe kan je dit dan weten? Wel de prijs speelt hierin een grote factor. Alles tussen de 8 en de 10€/halve liter zal late pluk zijn en alles boven +- 17€/halve liter zal vroege pluk zijn. (meer info: Extra vierge olijfolie, wat is een goeie?)


Goed om weten

Koude keuken is niet enkel salades en tomaten. Koude keuken is alles wat niet bakken en braden is: Een vis die je uit de oven haalt en afwerkt met olijfolie, doe je best met een vroege pluk.

75 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


bottom of page