top of page
  • Foto van schrijverThe Taste Company

Extra vierge olijfolie, vanwaar dat prijsverschil binnen die vroege pluk?

De grondprijs en de manier van oogsten...


  • Het land van herkomst

  • De oogst


We hebben dus 2 categorieën binnen de olijfolie, de vroege pluk en de late (zie: Extra vierge olijfolie, vroege en late pluk). Maar hoe komt het dat er binnen eenzelfde categorie toch nog zo een groot verschil is? Soms variërend tussen de 17€ en de 40€. Hier zijn verschillende oorzaken voor. Het land van herkomst en de oogst.

“ Een kleine rekensom leert ons dat een goede plukker/kammer 100€ kost per dag. Hij plukt tussen de 7 en de 9 liter per dag"

Het land. Per definitie zal je voor een olijfolie uit Frankrijk iets meer betalen dan uit pakweg Spanje. De reden is simpel. Het klimaat in Frankrijk laat het toe om zeggens vanaf Bordeaux en zuidelijker olijfbomen te cultiveren. In deze streek is de kostprijs van de grond veel duurder omdat op dezelfde percelen ook wijn kan gecultiveerd worden. In Spanje zijn er streken waar de olijfboom het enige is wat er groeit, dat scheelt dus een slok op de borrel. De oogst en de schaarste maakt ook veel uit. Neem nu deze olie op de foto hierboven. Dit is de duurste in ons assortiment. Dit heeft een reden. Dit is olie afkomstig van bomen die meer dan een eeuw oud zijn. De reden hiervoor is dat oudere bomen betere en subtielere vruchten afgeven, helaas ook minder vruchten dan jongere bomen en met procentueel minder olie per olijf. Deze bomen bevinden zich om te beginnen niet op eenzelfde plaats en de pluk hiervan is zeer tijdrovend. Een veel voorkomende manier van plukken is via een arm die aan een tractor is vastgemaakt. Men maakt de arm vast rond de boom, schudden maar en de olijven vallen in netten. Bij eeuwenoude bomen lukt dit niet. De stam is te dik. Hier komt dus kamwerk aan te pas. Een kleine rekensom leert ons dat een goede plukker/kammer 100€ kost per dag. Hij plukt tussen de 7 en de 9 liter per dag. We spreken hier over een soort prestigeproject omdat de totale opbrengst in volume zeer beperkt is (zoveel oude bomen zijn er nu ook weer niet). Reken daarbij nog eens het volledige productieproces, het bottelen, de marketing, de logistiek, onderhoud boom en goedkeuringen. Akkoord, andere olijfolies hebben die vaste kosten ook, maar als je die vaste kost kan verdelen bij grote volumes of kleine volumes dan maakt dit echt wel een verschil. Er zijn zo legio aan voorbeelden waarbij kweek- of een verwerkingsproces, altijd in functie van een betere kwaliteit, duurder of goedkoper is. Het is duidelijk waarom er binnen die pluk zoveel prijsverschil is. Maar, eerlijk, het resultaat is goddelijk.


Goed om weten

Ik kan mij goed inbeelden dat de producent hier effectief minder aan verdient dan aan een andere olie niettegenstaande die duur is.

208 weergaven0 opmerkingen

Comentários


bottom of page