top of page
  • Foto van schrijverThe Taste Company

Extra vierge olijfolie, wat met die smaakjes?

To saveur or not to saveur...


  • Veel smaakolies zijn slecht.

  • Een goeie smaak krijg je via masseratie.


Toen enkele jaren geleden een paar van onze leveranciers ons het nieuws brachten dat ze olijfolies met smaak op de markt zouden brengen waren we wat ongerust. De ervaringen die we tot dan hadden opgedaan waren echt niet goed. De meeste smaakolies smaakten plat, niet fris en in bepaalde gevallen was het best dat het etiket duidelijkheid bracht wat de smaak was omdat deze zelfs niet in de buurt kwam. Deze ongerustheid bleek onterecht. Het gaat hem over het productieproces leerden we later. Het meerendeel van de geparfumeerde olies zijn dan ook niet zo top gemaakt. Hoe dit komt? Zoals zoveel met olijfolie is het uitgangspunt, zo goedkoop mogelijk produceren met maximaal winstbejag... Maw, een goedkope (al-dan-niet) olijfolie + een aroma (al-dan-niet chemisch) en klaar. Dit is snel, goedkoop en helaas ook slecht.

“Productieproces? masseratie en het licht opwarmen van de olie maken het verschil"

Het productiepoces. Masseratie is hier het sleutelwoord. Daar herken je terecht het woord masseren in. Dat is exact wat we gaan doen. We nemen een goeie olijfolie, we voegen er kruiden of fruit aan toe en we warmen hem wat op. We warmen deze op tot een 70°C. We blijven in ieder geval onder de 80°C omdat dan de eiwittenstructuur van de olie verandert en dit willen we niet. De olie masseert als het ware de smaken en deze geven deze af aan de olie. Op het einde zeven we de olie en klaar. Een wakkere lezer zal opmerken dat je in een andere blog gelezen hebt dat een olijfolie zijn aroma's verliest vanaf 28°C. Dat klopt inderdaad. Het is namelijk de bedoeling dat de olie de smaken van de kruiden/fruit opneemt. Waarom neem je dan een extra vierge olijfolie en geen goedkoper alternatief zoals maïsolie? Wel olijfolie is namelijk de enige olie die zo gemakkelijk kruiden/aroma's opneemt. In de categorie "masseratie" heb je ook nog twee opties. Of je werkt met verse of met gedrooge kruiden/fruit. De eerste optie is iets fijner van smaak en is ook wat duurder omdat er meer werk komt bij kijken. Er is nog een ander productieproces waarbij de olie samen geperst wordt met het fruit/kruiden. Afhankelijk van de kwaliteit van de producten bereiken ze hier ook mooie resultaten mee.


Goed om weten

Een goeie smaakolie is nooit supergoedkoop. Je kan zelf ook smaakolies maken maar daarvoor verwijs ik je naar de receptjes.

121 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page