top of page
  • Foto van schrijverThe Taste Company

Extra vierge olijfolie, welke verpakking ...

Goed of niet goed...


  • Blik is het beste

  • "Aftapvaten" zijn niet ok en zelfs bij wet verboden (wet van 2012)


Begin in ieder geval met een gesloten verpakking te kopen. Fles, blik, bag-in-box... Allemaal goed. Koop liever geen olijfolie dat afgetapt wordt. Het ziet er artisanaal en dus autenthieker uit maar het is niet ok. Meestal zitten die vaten vol zuurstof en dat is nu eenmaal de grote vijand vijand van extra vierge olijfolie (zie blog extra vierge olijfolie, wat is dat). Eigenlijk is dit al sedert 2012 wettelijk verboden, alleen wordt de wet niet overal toegepast.

“Verpakking? een donkere fles (pet, glas, keramiek), een fles met een folie rond of een blik"

Extra vierge olijfolie is dus gevoelig aan licht, bij veel lichtinval kan dit het oxidatieproces versnellen. Daarom is het beter om een donkere fles (pet, glas, keramiek), een fles met een folie rond of een blik te kopen. Daar gaat gewoon minder licht door. Als we echt streng zijn dan moeten we zelfs stellen dat een blik nog beter is dan een fles. De inval bij een blik is 0 bij een donkere fles is er nog minuscule lichtinval, maar verwaarloosbaar. We lezen overal: koop geen doorzichtige flessen. Waar en niet waar. In principe waar, maar... De olijfolie van Chateau d'Estoublon bijvoorbeeld zit verpakt in prachtige doorzichtige flessen. Alleen is het glas in dit geval UV- bestendig, dit heeft een beetje de werking zoals een zonnebril. Moraal van het verhaal? Indien de olijfolie goedkoop is, koop hem niet in een doorzichtige fles. Bij een duurdere olijfolie zal de fles wel aangepast zijn (lees UV-bestendig).


Goed om weten

Los van de fles is het vooral belangrijk om uw fles na gebruik terug te sluiten. Van zuurstof gaat de olie nog veel sneller oxideren.

118 weergaven0 opmerkingen

Opmerkingen


bottom of page