top of page
  • Foto van schrijverThe Taste Company

Olijfolie is gezond! Fact of fake?

Bijgewerkt op: 16 apr. 2020

Ja, ja en nog eens ja. Fact dus!


  • Super anti-oxidanten

  • UNESCO werelderfgoed


Laatst kreeg ik via een blog de vraag of olijfolie gezond is, want "men" had gehoord dat dit niet zo zou zijn. "Men" hoort nogal veel als het over olijfolie gaat. Er doen enorm veel indianenverhalen de ronde hieromtrent


“antioxidanten zorgen hier voor een soort "carwash" van de bloedvaten"

Het wordt wel wat technisch, vrees ik. Olijfolie bevat verschillende fenolische verbindingen met een krachtige anti-oxiderende (zoals ebuprofen) werking. Voorwaarde, de olijfolie moet goed gemaakt zijn... Daar wringt soms het schoentje, maar dat is een andere discussie. Deze antioxidanten of polyfenolen (herkenbaar aan de kleine peper achteraan in de keel) zijn super voor het hart.


Iedereen is geboren met "baby-cholesterol" naarmate men ouder wordt kunnen onze bloedvaten door o.a. oxidatie toeslibben (verstopte bloedvaten). De antioxidanten zorgen hier voor een soort "carwash" van de bloedvaten, ze kuisen met andere woorden de toegeslibde bloedvaten en dus is dit zeer goed voor het hart. Dan hebben we het nog niet gehad over de verschillende omega's in de olie.


Goed om weten

Wist je trouwens dat het mediterrane dieet, door zijn gezonde helende karakter, intussen cultureel erfgoed van de Unesco is? Eén voorwaarde, deze vlieger gaat enkel op bij echte extra vierge olijfolie! Extra vierge olijfolie bevat geen cholesterol.

128 weergaven1 opmerking

1 Comment


ingrid.vnh
Sep 14, 2019

Super interessante informatie! Blij dat ik jullie naamkaartje meenam toen ik laatst een fles olijfolie kocht en daarbij jullie site vermeld vond!

Like
bottom of page