top of page
  • Foto van schrijverThe Taste Company

Pomace, wat is dit?

Bijgewerkt op: 10 jun. 2020

pomace olijfolie (it) ook wel Sansa (Sp) ook wel Pirinelanio (gr)


  • Altijd vermijden

  • Pomace is plat vet


Pomace olijfolie (it) Sansa olijfolie (Sp) Pirinelanio (gr) Pomace kost weinig en wordt daarom spijtig genoeg heel veel gebruikt in de horeca. Maar wat voor olijfolie gebruiken ze dan? Pomace Olijfolie is een olie die net als alle olijfolie afkomstig is van olijven maar waarbij gebruik is gemaakt van chemische oplosmiddelen (hexane)…..  Als men Goede Olijfolie maakt , een extra virgine dus krijgt men uiteindelijk een afval pulp. Deze koek bevat geplette velletjes, zaadjes en pulp van de olijf. Alles dus, behalve de meeste olijfolie die er al lang is uitgehaald. Omdat het proces van de olie persing /centrifuge niet 100 % perfect is , bevat de pomace nog een hele kleine hoeveelheid olijfolie die men commercieel gezien nog kan gebruiken.... De pomace wordt gedroogd middels verhitting (daar gaan alle aroma’s) en de laatste beetjes olie worden er uitgehaald middels het oplosmiddel Hexane. (daar gaat al het goede van olijfolie nl. vitamines en anti-oxidanten) Zoek dat maar eens op middels google…. Vrolijk word je er niet van..

“Door verhitting zijn alle aroma's gaan vliegen "

In ieder geval wordt dan de hexaan weer uit de olijfolie gehaald middels een kookproces. Dan krijgt men een olijfolie die dus Pomace olijfolie heet. Men zeeft deze olie vervolgens en we voegen er wat caroteen voor de geur en chlorofyl aan toe om zo een mooie kleur te krijgen.Economische winst: x10...  Pomace bevat geen antioxidanten en alle vitamines die we dagelijks nodig hebben waarvoor extra vierge olijfolie zo geroemd wordt. Moraal van het verhaal ?.... Gebruik een goede olijfolie. Die is niet alleen lekkerder maar ook veel gezonder. (vitamines, antioxidanten,…)


Goed om weten

Het proces om pomace te maken valt onder de noemer raffinage. In Italië vallen raffinaderijen niet onder het toezicht van de plaatselijke voedselagentschappen. Need I say more?

983 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page